www.brdjo.com Начало  ::  Връзки  ::  Login
Именник
Търсене  ::  Името - дар или бреме  ::  Българските имена  ::  Астрология на името
Научи нещо за твоя светец-покровител

Св. АНДРЕЙ - Св. Апостол Андрей Първозвани е брат на апостол Петър. Той бил ученик на св. Йоан Кръстител, който един ден му посочва минаващия наблизо Иисус от Назарет и му разкрива, че Той е очакваният от юдеите месия. Андрей отива при Христа и става първият християнин. До края на жизнения си път апостол Андрей проповядва Христовото учение сред балканските народи и умира разпънат на кръст с формата на буквата "Х" в гръцкия град Патра. В народните предания Св. Андрей е земеделец, на когото една мечка изяла вола. Той успял да я улови, впрегнал я в ралото и обработвал земята си с нейна помощ. Затова светецът е и покровител на мечките.

Св. АННА - Ана в Стария Завет е бездетна жена. Тя се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. Молитвите й се сбъднали и синът й Самуил станал един от най-известните пророци. В Новия Завет историята се повтаря: Св. Анна е бездетна жена, която се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. И нейните молитви се сбъднали: сдобива се с дъщеря - Дева Мария.

Св. АНТОН - Св. Антоний (III в.) е отшелникът, който създава първия манастир. В народните вярвания Св. Антон е брат-близнак на Св. Атанас и двамата са ковачите, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антонов- и Атанасовден се честват като празници на ковачи и железари.

Св. АТАНАС - В народните вярвания св. Атанас е властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Той е и брат-близнак на Св. Антон и двамата са ковачите, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антонов- и Атанасовден се честват като празници на ковачи и железари.

Св. ВАРВАРА - В народните вярвания Варвара е сестрата на св. Сава и св. Никола и нейният ден е подготовка за техните: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща".

Св. ВАСИЛИЙ - св. Василий (330-379) е един от създателите на източноправославната църква.

Св. ГАВРАИЛ - Архангел Гавраил е от четирите архангели в еврейската митология заедно с Михаил, Рафаил и Уриил. В Новия Завет той е ангелът, който съобщава на Дева Мария вестта за Исус, а според мюсюлманите това е ангелът продиктувал Корана на Мохамед.

Св. ГЕОРГИ - Свети Вмчк Георги Победоносец е роден в Кападокия (Мала Азия). Едва 20-годишен, той получава висока военна титла. Син на християни, той е страстен привърженик на Христовата вяра, за което е подложен на жестоки изтезания и обезглавен 288 г. Приживе Георги е талантлив пълководец, затова се превръща в образец на "идеалния воин-християнин" и светец-покровител на войската. Народните поверия приписват на св. Георги ролята на змееборец, който се бори с дявола в образа на змей.

ДАМЯН - Дамян бил младеж от древния град Сиракуза. Неговият приятел Питий бил осъден на смърт от Дионисий Млади и последното му желание било да иде в съседния град да се сбогува с близките си. Дионисий се съгласил, но при условие, че Дамян остане като заложник и бъде екзекутиран ако Питий не се върне. Дамян се съгласил без колебание. Всички освен Дамян били учудени, когато Питий се върнал да понесе наказанието си. Дионисий бил толкова впечатлен от това приятелство, че помилвал Питий и сам станал техен приятел.

Св. ДИМИТЪР - Св. Димитър е градоначалник на гр. Солун от III век, който започнал открито да изповядва християнската вяра. Заради това е хвърлен в тъмница и по-късно убит. В народните вярвания Св. Димитър е брат-близнак на свети Георги. Той е господар на зимата и от бялата му брада се изсипват първите снежинки - "Дойде ли Димитровден, идва и снегът."

ЕВА - според Библията Ева е първата жена. Тя била сътворена от реброто на Адам, за да бъде негов спътник в живота, но била прелъстена от дявола и изяла забранения плод. Затова тя и Адам били изгонени от Райската градина, а Ева била наказана "с мъка да дава живот" на потомството си.

Св. ЕЛЕНА - Св. Елена е майката на император Константин, която открива Кръста в Палестина.

Св. ЕЛИСАВЕТА - Св. праведна Елисавета е майката на Йоан Кръстител.

Св. ИЛИЯ - в Стария Завет св. Илия (IX в.пр.н.е.) е юдейски пророк, привърженик на Йехова и враг на жреците на бог Ваал. Той предсказал на израилтяните, че Бог ще им изпрати суша. Така и станало. След поднасяне на жертва и молитви от страна на св. Илия за изпращане "свише" огън, събраният народ пада ничком и признава за единствен свой бог Йехова. Чак след това Бог изпратил дъжд. В народните вярвания св. Илия е покровител на гръмотевиците и светкавиците. Той се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата, като хвърля по нея огнени стрели (при което се получават гръмотевицата и светкавицата). Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.

Св. КОНСТАНТИН - Св. Константин е византийски император (307-337), който през 312 г. потеглил с войските си към Рим. Силите му били по-малобройни от тези на противника и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязало, Константин видял на небето сияен кръст с надпис "С това ще победиш", а вечерта сам Господ се явил в съня му и заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си. Със силата на кръста Константин Велики успял да победи и влязъл тържествено в Рим.

Св. ЛАЗАР - в Новия Завет Лазар е ученик на Христос и братът на Марта и Мария-Магдалина, когото Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (о-в Кипър).

МАЯ - в гръцката митология Мая е името на най-голямата от Плеядите (седемте дъщери на титана Атлас). Тяхната красота покорила ловеца Орион и той започнал да ги преследва, докато над тях не се смилил Зевс и не ги превърнал в звезди. Самият Орион също се преобразил и всяка нощ продължава преследването си. Мая е също майката на бога-вестител Хермес. В римската митология това е името на богинята на Земята, на която е кръстен месец май.

Св. МИХАИЛ - Св. Архангел Михаил е един от четирите архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. В народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Св. Архангел Михаил е още водач на ангелите и светец-покровител на войниците, а заедно със Св. Георги е покровител на Германия.

Св. НИКОЛАЙ - Св. Николай (280 - 325 г.) е епископ на Мира от края на III/началото на IV в. Легендата разказва, че по време на пътуването му до Светите Земи силни вълни пробили дъното на един от корабите. Св. Николай бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран (в морето?!?), запушил с него пукнатината и спасил от удавяне своите спътници. Затова е считан за покровител на моряците, от тогава е останал и обичаят да се жертва шаран в негова чест. Той е първообразът на дядо Коледа (San Nikolaus -> Santa Claus).

Св. ПЕТКА - Св. Петка Епиватска (Българска) била родена в семейството на българи в град Епиват. След като родителите й починали тя раздала имуществото им на бедните и се посветила на Бога в Йорданската пустиня. Днес нейните мощи почиват в румънския град Яш.

Св. ПЕТЪР - Петър е гръцкия превод на прякора на един от учениците на Христос, Симеон, използван, за да го различават от другия Симеон, известен още като Фанатика. Апостол Петър е един от основателите на xристиянската религия и, според католиците, първия папа. В народните вярвания той държи ключовете за Райските порти и определя коя душа е праведна и коя - грешна. Тези му заслуги, заедно с думите на самия Исус: "Върху тази скала ще построя църквата си" превръщат някогашния прякор в едно от най-популярните имена в християнския свят.

Св. пророк САМУИЛ - един от най-известните пророци в Стария Завет. Майка му Ана била бездетна жена. Тя се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. Молитвите й се сбъднали и тя кръстила сина си Sham'uel - измолен от Бог.

Св. СИМЕОН - Св. Симеон Богоприимец е един от 70те преводачи на Стария Завет от еврейски на гръцки. Според легендата, когато стигнал до "Девицата ще зачене и ще роди син...", той решил че е грешно и посегнал да поправи "девицата", но ангел го спрял. "Писаното е точно и ти няма да умреш докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи". Така и станало - Симеон срещнал Дева Мария и младенеца на Сретение Господне.

Св. СТЕФАН - Св. Стефан е първият мъченик в Новия Завет. Той е описван като праведен и добродетелен човек, който отказва да скрие вярата си, въпреки че това му коства живота. Осъден е на смърт чрез пребиване с камъни и е екзекутиран от Савел от Тарсус, който по-късно приема християнската вяра и става известен като апостол Павел.

СУЗАНА - Сузана в Стария Завет е девойка, обвинена в прелюбодейство от двама старейшини. Тя е осъдена на смърт, но я спасява пророкът Даниил. Той подлага старейшините на кръстосан разпит отделно един от друг и разкрива лъжата им.

Copyright © 1999-2006, www.brdjo.com